Henning !

Hej allihopa som läser här inne!
Jag ville meddela att jag inte kommer uppdatera så flitigt här inne på ett tag.
Detta eftersom jag äntligen har blivit mamma!
Våran lille son, Henning. Föddes lördagen den 27 mars.
Vi mår bra hela familjen och Henning är alldeles underbar <3
/Anna

Cookie dough glass !

Ikväll ska jag och älsklingen frossa i min hemmagjorda Cookiedough glass !
Enklast är om du har en glassmaskin, gör då bara en vanlig vaniljglass i grunden
( recept finns i manualen till glassmaskinen eller här på internet )
Min Cookiedough gör jag såhär:

1 dl mjöl

0,75 dl socker

3-5 msk solrosolja

1 msk grädde

1 tsk vaniljsocker

lite salt (mindre än 1 krm)

1 dl Hackade pecannötter,valnötter, hasselnötter eller andra nötter.

1/2 dl Hackad choklad ( mörk, ljus eller vit spelar ingen roll, blanda gärna! )

4 msk kokosflingor

Rör samman ingredienserna. Forma till bollar, lägg degbollarna på ett bakplåtspapper och frys in för att minska risken för att degen blandas med glassen.

Gör vaniljglassen enligt instruktioner, blanda i degbollarna och gärna lite extra hackad choklad och kokosflingor!
Låt stå i frysen i ca 30 min.
NJUT

Dagens middag !

Dagens middag: Lasange med spenatplattor!
Till ca 4 port.

Du behöver:
1/2 paket lasangeplattor med spenat ( de gröna )
2 dl riven cheddarost.
Köttfärssåsen:
300 gram köttfärs
1 burk konserverad svamp
1/2 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk sambal oelek
1 msk Soja
Ev, 1 - 2 msk siktat mjöl
Salt&peppar
Bechamelsåsen:
4 msk smält smör
4 msk mjöl
Mjölk
Salt&peppar
1 grönsaksbuljontärning
Gör såhär:
1. Hacka löken och vitlöken fint.
2. Bryn löken tillsammans med köttfärsen i lite smör.
3. Tillsätt svampen och de krossade tomaterna när köttfärsen är färdigbrynt ( ej rosa )
4. Krydda med salt&peppar, soja och sambal oelek.
5. Tillsätt nu ev lite siktat mjöl för att göra köttfärsåsen tjockare.
6. Smält smören till bechamelsåsen.
7. Tillsätt mjölet, rör runt och tillsätt även mjölken.
8. Låt koka upp, tillsätt buljontärningen och krydda efter behag.
9. Häll lite av bechamelsåsen i botten på en ugnsform.
10. Varva nu lasangeplattorna,köttfärssåsen och bechamelsåsen i så många lager som formen räcker till.
11. Toppa med den riva cheddarosten
12. Låt stå i ugnen i ca 20 - 25 min i 200grader.
Servera med sallad och broccoli !

Dagens middag !

Dagen middag blir köttgryta A lá Anna :)
Du behöver:
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
200 gram nötkött
Färska champinjoner
Rödvin ( funkar bra med matlagningsrödvin )
Färsk rosmarin (gärna hemodlad )
2 färska lagerblad ( eller 4 torkade )
Salt&Peppar
Soja
Vatten
Smör

Gör så här:
1.Hacka löken och vitlöken fint.
2.Skär nötköttet i lagom stora bitar
3. Bryn nötköttet tillsammans med löken i lite smör, salta och peppra.
4. Hacka champinjoner och bryn dem tillsammans med köttet när det fått färg.
5. Tillsätt vatten efter behag.
6. Tillsätt ca 1dl rödvin och 2-4 msk soja, ett par nypor färsk rosmarin och lagerbladen.

Låt småkoka tills köttet är mört, tiden beror på hur stora bitar du skurit köttet i, men om du skär köttet i 2x2 centimeter stora bitar tar det ca 1& 1/2 timme.

Servera med kokt potatis, kokta morötter och massvis med broccoli! :)

Dagens middag !

Dagens middag blir Fajitas !
Jag antar att alla vet hur man tillagar denna enkla rätt.
Men om någon nu mot förmodan missat det, så finner ni hur jag gör här nedanför.
Fajitas, ca 4 port
2 kycklingfiléer
1 liten grön paprika
1 liten röd paprika
1 gul lök
Isbergssallad
4 st tortillas
Gräddfil
Valfri salsa.
Olivolja
1 påse fajitas kryddmix
Vatten
1.Strimla kycklingfiléerna, paprikan och löken.
2.Fräs i lite olivolja tills kycklingen är helt genomstekt.
3.Häll på fajitas kryddmix och vatten efter anvisningarna på påsen.
Servera blandningen tillsammans med strimlad isbergssallad, salsa och gräddfil i varma tortillas!
Njut!

Dagen middag !

Dagens middag blev pasta med broccoli och kyckling/kasslerröra :)
Till ca 4 port.
Du behöver.
Valfri pasta
1 bukett broccoli
2 kycklingfiléer/ en bit kassler
2dl creme fraice
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 tsk sambal oelek
1 röd paprika
olivolja
Ev, vatten och redning (mjölk+mjöl)
Salt, peppar, paprikapulver och chilipulver.
1. Koka valfri pasta.
2. Koka broccoli tills den har lagom tuggmotstånd.
3. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs i lite olivolja.
4. Tärna kycklingfileén/kasslern och paprikan. Fräs tillsammans med löken.
5. Tillsätt sambal oeleken och creme fraicéen.
6. Tillsätt nu eventuellt vatten och lite redning.
7. Smaka av med salt, peppar, chilipulver och paprikapulver.
Blanda pastan och broccolin med pastasåsen, Njut !

Smördegsinbakad lax !

Idag har jag lagat smördegsinbakad lax! MUMS!
Gör så här:
1. Rulla ut smördegen. Bred färskosten längs med smördegsplattans mitt, en ca 1 dm bred remsa. Lämna 2 cm i kanterna utan ost.
2. Lägg laxskivorna ovanpå, lite omlott, men inte ända ut i kanten. Salta och peppra. Strö över rivet citronskal och örter.
3. Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg. Rulla ihop från långsidan. Tryck till med en gaffel på båda kortsidorna. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
4. Skär små snitt med en vass kniv lite lätt på smördegen. Pensla den med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen, 25–30 minuter
5. Servera med broccoli, potatismos och hollandaisås :)

Cheesecakebrownies !

Ikväll har min kära sambo och jag spelat spel och myst med min mor, hennes särbo och hans dotter.
Detta såg jag som ett givet tillfälle att baka något!
Jag beslöt mig för att testa något nytt - Cheesecakebrownies!
Kakorna blev en favorit hos sambon och min mor.
Jag gillade dem, men håller mig nog dock helst vid mina
torra småkakor, vilket är det jag gillar bäst :)
Nedanför följer i alla fall receptet jag använde. Jag serverade dessa varma med kall vaniljglass!

Färskostsmeten:

400g färskost

1 tsk vaniljsocker

2 dl florsocker

2 st ägg

Chokladsmeten

200g smör

200g mörk choklad

4,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3 st ägg

2 dl mjöl

Gör såhär:

1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en långpanna.

2. Färskostsmeten: Rör färskost, vaniljsocker, siktat florsocker och ägg till en jämn smet.

3. Chokladsmeten: Smält smöret. Finhacka chokladen och häll ner i smöret. Rör tills chokladen har smält. Vispa ihop florsocker, vaniljsocker och ägg. Häll i chokladbladningen och vispa till en jämn smet. Rör slutligen försiktigt ner mjölet.

4. Häll 2/3 av chokladsmeten i långpannan och jämna ut den med en slickepott. Häll ut färskostsmeten ovanpå och avsluta med öar av chokladsmet. Skaka på långpannan tills smeten ligger platt. Använd en provsticka för att göra mönster i smeten.

5. Baka i ugnen i 20-30 minuter tills smeten stelnat i mitten. Den ska inte bli torr. Låt svalna i långpannan.


Hälsofrallor !

Idag har jag bakat hälsofrallor! Det blev superfina och goda :)
Nedanför följer receptet jag använde, som vanligt så har jag hittat ett recept och sen modifierat det en aning!
Här är i alla fall så som jag gjorde!

 

Ca.15 st

Ugn: 250º

 

Det här behöver du:

50 g jäst

4 dl kallt vatten

1 dl mjölk

1½ tsk salt

1 msk ljus sirap

2 msk matolja

50 g margarin/smör

5dl vetemjöl special

4dl grahamsmjöl

2-4 dl grovt rågmjöl.

3 dl Kruskakli

1/2 dl Krossade linfrö

1/2 dl solrosfrö

3 rivna morötter etc.


Pensling garnering:

1 lättvispat ägg

vallmofrön eller solroskärnor

 

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke.

Smält margarin/smör- Tag från värmen och häll i vatten och mjölk- hetta upp igen till 37c. ( fingervarmt )

Häll vätskan över jästen (lite åt gången), rör om tills jäst en är upplöst.

Tillsätt sirap, salt och olja.

Blanda sist ner mjölet lite åt gången och arbeta samman till en blank och smidig deg.

Låt jäsa ½ timme övertäckt.

 

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i ca.15 lika stora delar..

Forma till släta, runda bullar.

Lägg på bakplåtspapprad plåt.

Låt jäsa i ca 20 min i rumsvärme.

Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö på solrosfröna alt vallmofrö.

 

Baka bullarna direkt i mitten av ugnen i 250º  ca 6-8 min


Vaniljbullar !

Här kommer mitt recept på mina mumsiga vaniljbullar. Varsågoda!

Ingredienser, ca 24 st.

Deg

150 g

smör

5 dl

mjölk

50 g

jäst

0,5 tsk

salt

1 dl

strösocker

1 tsk

stött eller mald kardemumma

13 dl

vetemjöl, 12 dl + 1 dl till utbaket (ca 720g) byt gärna ut häften av mjölet till specielvetemjöl, så blir bullarna lite större :)


Fyllning

100 g

smör,rumsvarmt

6 msk

strösocker

3 msk

vaniljsocker med äkta vaniljstång

Pensling: 1 st ägg och pärlsocker efter behag J

 

Gör såhär :

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.

Lägg jästen i en bunke och lös den i lite av degvätskan.

Tillsätt resten av vätskan samt salt, socker och kardemumma.

Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt vila under bakduk

ca 40 min.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen. Dela den på hälften och kavla ut varje del till en platta ca 40 x 25 cm.

Blanda samman fyllningen och bred ut hälften på varje degplatta.

Rulla ihop till rullar från långsidan.

3. Skär varje längd i ca 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Låt bullarna jäsa 30 min.

Sätt ugnen på 250°.

4. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.


Dagens middag: Thaisoppa

Idag bjuds det på Thaisoppa här hemma på Äppelgården.
Jag är ju lite av en motståndare till det här med att följa recpet till punkt och pricka. Oftast sitter jag och kolla runt lite på olika recept och sen blandar jag ihop det som jag tycker låter bra. Oftast blir resultatet slående :) Jag väntar dock fortfarande på den dagen då jag misslyckas helt, ty den dagen lär komma. Men ännu är den inte i sikte, och här får ni ännu ett av mina "påhittade" recept att njuta av !

Thaisoppa: 4 pers.

Du behöver:
1 burk kokosmjölr
3 kycklingfiléer
2-3 morötter
1 buket broccoli
1 burk bambuskott
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 tsk sambal oelek.
2 st hönsbuljontärningar
salt, peppar, olivolja och vatten efter behag.
Ev räkor.

Gör såhär:
Skär kycklingfiléerna i små bitar.
Finhacka löken och vitlöken.
Bryn kycklingköttet och löken i lite olivolja.
Skär morötterna i stavar eller cirklar.
Dela broccolin i lagom stora bitar.
Häll i kokosmjölken i en stor gryta, tillsätt sedan vatten ( ta så mycket som du vill ha ), buljongtärningarna, morötterna och broccolin. Låt koka ca 5 min ( kolla med en tandpetare när morötterna och broccolin har den konsistensen du vill ha.
Häll sedan i det stekta kycklingköttet och löken.
Krydda med samblam oelek, salt och peppar.
Nu kan du också lägga i eventuella räkor om du vill ha det i.
Låt sjuda 1-2 min.


Servera med ett gott mörkt bröd, exempelvis Hastbröd.

Örtodling

Idag har jag äntligen tagit mig lite i kragen och planterat/skött om att mina örter här hemma :)
Min Rosmarin frodas och jag är så lycklig :)
Jag har även inhandlat en Aloe vera och ett Lagerträd idag :)
Andra odlingar som pryder fönstrerna här hemma för tillfället är:
Ruccolasallad, Koriander, Persilja, Isop, Chilipeppar och Paprika :)
/A

Kräftsoppa

'

Du behöver :

2st morötter

2 st fiskbuljongtärningar

2dl crème fraice

250-350 gram kräftost

Sambal oelek

Dill

1 burk kräftstjärtar

 



Gör så här:

Skala och riv morötterna, bryn på dem rejält i smör.

Häll i 1 liter vatten och 2st fiskbuljongtärningar.

Krydda med svartpeppar, 2 tsk sambal oelek och lite dill.

Småkoka en stund, ha i cremefraichen och kräftosten och småkoka en stund till.

Häll sedan i en burk kräftstjärtar.


Servera med ett gott bröd. Njut!


Cupcakes.

Gör så här: Gör muffinssmet efter standardrecept.
Variera med olika "fyllningar" Te.x blåbär, hallon, kokos, hackad mörk/vit choklad, rivna morötter etc.
Grädda i ugnen enligt receptet. Låt svalna.
Gör sedan olika frostings till dina muffins.
Här nedan följer lika olika exempel på frosting. Men va inte rädd för att avika ifrån recepten! Låt fantasin flöda!


Creme cheese frosting

Förberedelsetid: 10 min

Färdigt på: 10 min

Ingredienser

100 g Philadelphiaost
60 g mjukt smör
300 g (1pkt) florsocker
0.5 st citron, saften

Gör så här

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.

4. Bred den på cupcakesen och garnera med exempelvis strössel

 

____

Chocolate frosting

Förberedelsetid: 10 min

Färdigt på: 10 min

Ingredienser

100 g Philadelphiaost

60 g mjukt smör

300 g (1pkt) florsocker med chokladsmak

0.5 st citron, saften

(se ovan hur du gör)

______

White chocolate frosting

200 g vit choklad av god kvalitet

60gram smör

200 g Philadelphiaost

300gram florsocker

saften av 1st lime

(se ovan hur du gör)

 

Non-stop, strössel, silverkulor, färska bär, röda cocktailbär etc till garnering!

 


RSS 2.0